Fiziološki i biokemijski aspekti prehrane
GODINA UČENJA: 3. godina
SEMESTAR: 6.
BROJ ECTS BODOVA: 5
CILJEVI PREDMETA: Upoznavanje studenata sa strukturnim karakteristikama, probavom, apsorpcijom i metabolizmom esencijalnih nutrijenata: proteina, lipida, ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Upoznavanje sa energetskim potrebama organizma, mehanizmima kontrole energetskog balansa (bihevioralni i biološki) te poremećajima energetske ravnoteže (pretilost, lipodistrofija PEM). Studente će se upoznati sa konkretnim ciljevima i smjernicama za pravilnu/uravnoteženu prehranu: preporučenim dnevni unosom nutrijenata, označavanjem hrane i dodataka prehrani te korištenjem prehrambenih tablica. Upoznavanje studenata sa sastavnicama hrane s posebnim učincima na zdravlje; definicija funkcionalne hrane i dodataka prehrani. Upoznavanje studenata s osnovama izrade jelovnika. Smjernice za terapiju pojedinih nutritivnih deficita (planiranje obroka i korištenje dodataka prehrani). Studenti će znati objasniti osnove kemije hrane te će biti osposobljeni za provođenje osnovnih kemijskih analiza hrane i dodataka prehrani (određivanje mako- i mikronutrijenata).
PREDUVJETI: uvjeti za upis predmeta – položen ispit iz Biološke kemije i Biokemije.
ISHODI UČENJA: Nakon položenog kolegija studenti moći će:
- Objasniti metaboličke puteve različitih makro- i mikronutrijenata.
- Objasniti i razumjeti pojam esencijalnosti nutrijenta te preporučenog dnevnog unosa nutrijenta.
- Prepoznati i objasniti simptome deficita esencijalnih nutrijenata /energije te predložiti plan prehrane.
- Prepoznati terapijske indikacije za suplementaciju vitaminima/esencijalnim mineralima (prevencija deficita ili postizanje dodatnih učinaka na zdravlje) te predložiti terapiju (doziranje, trajanje, odabir preparata).
- Nabrojati osnovne parametre koji uvjetuju biološku vrijednost i bioraspoloživost različitih kategorija nutrijenata i predložiti načine za poboljšanje biološke vrijednosti/bioraspoloživosti u hrani i dodacima prehrani.
- Navesti osnovne smjernice zdrave prehrane i objasniti mehanizme kojima zdrava prehrana doprinosi homeostazi organizma: izraditi uravnotežen plan prehrane obzirom na dnevne energetske/nutritivne potrebe.
- Nabrojati sastavnice hrane s posebnim učincima na zdravlje te objasniti mehanizme djelovanja.
- Definirati pojmove „funkcionalna hrana“ i „dodatak prehrani“: objasniti sličnosti i razlike.
- Izvesti i objasniti analitičke metode za određivanje makro-/mikronutrijenata u namirnicama i dodacima prehrani. Odrediti energetsku vrijednost i nutritivnu gustoću namirnice/dodatka prehrani.
Sadržaj predmeta:
Opis predmeta - Studij farmacije
Nastavnici