Farmaceutski-biokemijski fakultet

Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
od 1882. godine

Novosti

 

Posudba i korištenje knjiga tijekom obnove zgrade u Kovačićevoj ulici

Zbog cjelovite obnove zgrade u Kovačićevoj ulici knjižnica je preselila u ured u Slavonskoj aveniji 22F na Žitnjaku. Knjige za posudbu studenti mogu preuzeti u uredu na Žitnjaku od ponedjeljka do petka (uz prethodni dogovor s djelatnicama knjižnice putem e-maila) ili u Studentskoj poslovnici u Domagojevoj ulici četvrtkom od 14.00 do 16.00 sati (također u prethodni dogovor i najavu dolaska putem e-maila). E-mailovi djelatnica za kontakt su: petra.gasparac@pharma.unizg.hr i maja.fehir@pharma.unizg.hr .

Prije prve posudbe student se mora upisati u knjižnicu ispunjavanjem upisnog lista koji će mu biti poslan e-mailom. Moguće je posuditi najviše tri knjige na rok od 30 dana. Knjigu je moguće produžiti na dodatnih 30 dana ukoliko je u zbirci zastupljena s više od 8 primjeraka i ukoliko je nitko drugi ne traži. Zahtjev za produženjem knjige student mora uputiti e-mailom nekoliko dana prije isteka roka posude. U slučaju prekoračenja roka za povrat knjige naplaćuje se zakasnina u iznosu od 0,066 eura po knjizi i danu.

Knjige za povrat student ostavlja u Studentskoj poslovnici u uredovno vrijeme za studente od ponedjeljka do petka od 9.30 do 12.30 sati.

Prije obrane diplomskog rada ili u slučaju napuštanja fakulteta student je dužan vratiti sve zadužene knjige nakon čega dobiva potvrdu o nedugovanju u knjižnici.

Knjižnica je u novom prostoru zadržala čitaoničku zbirku sastavljenu o najvažnijih knjiga i udžbenika koje studenti mogu konzultirati uz prethodnu najavu putem e-maila.

 

Probni pristup na ScienceDirect eBooks

Izdavač Elsevier omogućio je hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici probni pristup na cjelokupnu zbirku e-knjiga na platformi ScienceDirect. Na platformi se nalazi više od 35.000 e-knjiga koje pokrivaju sva područja znanosti. Probni pristup je omogućen do 17. studenog 2023. 

E-knjigama možete pristupiti putem sljedeće poveznice:
https://www.sciencedirect.com/browse/journals-and-books?contentType=BK&contentType=TB&contentType=HB&contentType=RW&contentType=BS

 

Obavijest o godišnjem odmoru

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica će biti zatvorena u periodu od 31. srpnja do 20. kolovoza 2023.

 

Pretplata e-izvora u 2023. godini

Sveučilište u Zagrebu za 2023. godinu pretplatit će sljedeće e-izvore:
  
ACS Journals + 14 APC vaučera
ATLA Religion Database
ATLA Serials Religion Collection
De Gruyter Journals
Emerald Journals + 11 APC vaučera
Emerald eBooks
InCites
Oxford Journals: HSS + STM Collection
ProQuest One Academic
RILM with Full text
SAGE Journals
Springer Journals (otvoren pristup za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu)
Nature
Taylor & Francis: SSH + ST + MED Collection

 

 

Obavijest o godišnjem odmoru

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica će biti zatvorena u periodu od 5. do 24. kolovoza 2022. 

 

Otvoren pristup na SciFinder-n

Ponovno je otvoren pristup na SciFinder-n za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu. Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije traži se prijava svaki put kada pristupate bazi. Ukoliko već imate korisnički račun, nakon unosa korisničkih podataka možete pristupiti pretraživanju baze.

 

Obavijest o godišnjem odmoru

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica će biti zatvorena u periodu od 2. do 18. kolovoza 2021. 

 

Otvoren probni pristup Lancet časopisima

 

Izdavač Elsevier je za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu omogućio probni pristup na zbirku recenziranih znanstvenih časopisa na području biomedicine i zdravstva Lancet (https://www.sciencedirect.com/browse/journals-and-books?searchPhrase=The%20Lancet ).

Dostupni su i dodatni korisni sadržaji na temu aktualne epidemiološke situacije, mogućnosti objavljivanja radova u Lancet časopisima, kao i podcast s redovitim raspravama o raznim temama u okviru biomedicine i zdravstva:

COVID-19 Resource Centre (https://www.thelancet.com/coronavirus )

Demystifying COVID-19 vaccines (https://www.elsevier.com/events/webinars/demystifying-covid-19-vaccines )

COVID-19 Vaccines: An Update on Research & Global Availability (https://www.brighttalk.com/webcast/16651/478825 )

Best practices for submitting to Lancet journals and open access options (https://www.brighttalk.com/webcast/16651/477979 )

The Lancet Voice (podcast) (https://www.thelancet.com/the-lancet-voice )

Lancet časopisima moguće je pristupiti na platformi ScienceDirect s fakultetskih računala, kao i udaljenim pristupom putem proxy poslužitelja (na glavnom izborniku Portala elektroničkih izvora: http://baze.nsk.hr/  ) te odabirom platforme ScienceDirect na popisu dostupnih e-izvora.

Probni pristup omogućen je do 6. kolovoza 2021.

 

Pretplata Sveučilišta u Zagrebu: Lippincott, Williams & Wilkins Journals

 

Sveučilište u Zagrebu pretplatilo je pristup na časopise Lippincott, Williams & Wilkins (LWW) koji pokrivaju područje biomedicine i zdravstva, a dostupni su putem platforme Ovid.

 

Obavijest o godišnjem odmoru

 

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica će biti zatvorena u periodu od 3. do 19. kolovoza 2020. te 28. kolovoza 2020. 

 

Ponovno otvaranje Središnje knjižnice

 

Od četvrtka 4. lipnja 2020. godine Središnja knjižnica FBF-a bit će ponovno otvorena za studente i zaposlenike, u vremenu od 8.00 do 16.00 sati. Rad knjižnice odvijat će se uz obvezu pridržavanja svih higijenskih standarda te pridržavanja uputa o preporučenom razmaku i ograničenom broju ljudi u zatvorenom prostoru.

 

 

Otvoren probni pristup De Gruyter e-knjigama

 

Obavještavamo vas da je njemački izdavač De Gruyter za Sveučilište u Zagrebu omogućio slobodan pristup na 75 000 e-knjiga u izdanjima mnogih svjetskih izdavačkih kuća koje obuhvaćaju sva znanstvena područja. Pristup je omogućen do 30. lipnja 2020. godine.

Zbirci možete pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori na stranici http://baze.nsk.hr/, gdje se nalaze i upute za pretraživanje.

 

Otvoren probni pristup Taylor & Francis e-knjigama

 

Izdavač Taylor & Francis za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvorio je probni pristup na zbirku od 120 000 e-knjiga koje obuhvaćaju sva područja znanosti i dostupne su za čitanje online. Probni pristup omogućen je do 30. lipnja 2020. godine. Zbirci možete pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori na stranici http://baze.nsk.hr/, gdje se nalaze i upute za pretraživanje.

 


UNESCO-va digitalna arhiva u otvorenom pristupu


Organizacija Ujedinjenih nacija (UN) za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) osnovana je 1945. godine, a Republika Hrvatska je postala njezina članica od 1. lipnja 1992. godine. Cilj organizacije je unaprjeđenje međunarodne suradnje na području obrazovanja, znanosti i kulture.

Putem projekta “Digitaliziranje naše zajedničke povijesti UNESCO-a” dosad je digitalizirano 1.350.076 videa, filmova, fotografija, zvučnih zapisa i službenih dokumenata i sl.

Svi materijali su slobodno dostupni putem UNESCO-ve digitalne platforme kojoj pristupate na poveznici https://digital.arc .

 

 

Otvoren probni pristup: Acland’s Video Atlas, Bates’ Visual Guide, Health Library, 5 Minute Consult


Tvrtka Wolters Kluwer otvorila je probni pristup na baze podataka u svrhu praktičnog izvođenja online nastave za sveučilišne ustanove, djelatnike i studente na području biomedicine i zdravstva.

Dostupne su sljedeće baze podataka:

5 Minute Clinical Consult (https://5minuteconsult.com/ ) sadrži korisne informacije za djelatnike i studente primarne zdravstvene zaštite u kliničkoj praksi dijagnostike, skrbi i liječenja.

Acland’s Video Atlas of Human Anatomy online (https://aclandanatomy.com/ ) obrazovni alat uključuje mnoštvo jednostavnih i praktičnih video zapisa koji obuhvaćaju sve aspekte anatomije čovjeka.

Bates’ Visual Guide to Physical Examination (https://batesvisualguide.com/ ) sadrži video zapise fizikalnih i kliničkih pregleda “od glave do pete” te služi kao koristan alat za učenje kliničke medicinske prakse.

Health Library platforma (https://lwwhealthlibrary.com/umbrella-index.aspx ) uključuje tekstualne, video i audio zapise koji obuhvaćaju različite temeljne i kliničke medicinske znanosti.

Bazama možete pristupiti putem proxy servera na stranici http://baze.nsk.hr/ . Probni pristup omogućen je do 6. lipnja 2020.

 

Slobodan pristup Springer Nature e-udžbenicima

 

Springer Nature je za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup na više od 500 e-udžbenika na njemačkom i engleskom jeziku koji obuhvaćaju sva područja znanosti. Pristup je omogućen do 31. srpnja 2020. Popis dostupnih e-udžbenika i upute za pretraživanje možete naći na poveznici: http://baze.nsk.hr/baza/springer-nature-e-udzbenici/ .

 

Slobodan pristup Cambridge University Press e-udžbenicima

 

Cambridge University Press je za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup svojim e-udžbenicima iz različitih područja znanosti. Pristup je moguć na poveznici: https://www.cambridge.org/core/what-we-publish/textbooks do 31. svibnja 2020. godine.

 

Sigurnost na internetu za vrijeme rada od kuće

 

Američki SANS institut (referentan za pitanja informacijske sigurnosti) objavio je paket edukacijskih materijala s ciljem povećanja svjesnosti o sigurnosnom aspektu rada od kuće. Materijali su namijenjeni svima koji rade od kuće, no uključuju i vrlo korisne savjete za roditelje i djecu, dajući vrlo konkretne smjernice kako povećati sigurnost u vrijeme kada prilike nalažu internet kao jedini način komunikacije u poslovnoj, privatnoj i školskoj svakodnevnici.

Spomenuti materijal dostupan je na poveznici:

https://www.sans.org/security-awareness-training/sans-security-awareness-work-home-deployment-kit

 

Središnja knjižnica zatvorena za korisnike


Središnja knjižnica FBF-a zatvorena je za posjet korisnika zbog protuepidemijskih mjera u širenju virusa COVID-19.

Sva posuđena knjižnična građa bit će produžena do daljnjega.

Molimo vas da sve upite šaljete na pgasparac@pharma.hr .

 

_________________________________________________________________________________________________________


Sci Finder-n - otvoren pristup

 

Za Sveučilište u Zagrebu otvoren je pristup na SciFinder-n u izdanju Chemical Abstracts Service (CAS), ogranka Američkog društva za kemiju American Chemical Society (ACS).

Baza će biti dostupna Sveučilištu u Zagrebu do 31.12.2019., a zatim će pristup bazi biti proširen na nacionalnu razinu. Detaljnije informacije bit će objavljene nakon završetka postupka javne nabave početkom siječnja 2020. godine.

 

________________________________________________________________________________________________________

 

Nabava e-izvora za 2020. godinu: Projekt e-Izvori


Na temelju zaključaka sjednica Savjetodavnog povjerenstva održanih 30.04.2019., 03.06.2019. i 02.07.2019., u 2020. godini nabavljat će se sljedeći e-izvori financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Projekta e-Izvori:
 
Annual Reviews

APS Journals

CAB Abstracts

Cambridge Journals Online

EconLit

Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

HeinOnline: HeinOnline Academic Core, Foreign and International Law Resources Database (FILRD), Kluwer Law International Journal Library, Index to Foreign Legal Periodicals (IFLP)

INSPEC

IOPScience extra

JSTOR: Arts & Sciences I – XV

Karger eJournal Collection

MathSciNet

PsycINFO

RSC Gold

Scopus

Springer Nature Journals Complete Collection

Taylor & Francis Journal Collection: Social Science & Humanities Library, Science & Technology Library, Medical Library

Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data

Wiley Standard Journals Collection: Social Sciences & Humanities, Science, Technology & Medicine


Lista e-izvora koji će se nabavljati sredstvima državnog proračuna utvrdit će se u prosincu 2019. godine nakon objave državnog budžeta.

 

_________________________________________________________________________________________________________

 

Otvoren pristup – Oxford Journals


Dostupan je pristup na Oxford Journals na nove naslove, u okviru zbirki Humanities and Social Sciences i Science, Technology and Medicine.

Budući da je postupak javne nabave za ovu zbirku e-časopisa još u tijeku, izdavač je otvorio probni pristup u trajanju od 90 dana (do 28. kolovoza 2019.) do potpisa ugovora.

 

_________________________________________________________________________________________________________

 

Privremeni pristup na bazu JoVE (Journal of Visualized Experiments)

Sveučilište u Zagrebu ima privremeni pristup na bazu JoVe na poveznici https://www.jove.com/access . 

JoVE je znanstveni časopis sa značajnim čimbenikom utjecaja (Journal Impact Factor – JIF) u STEM područjima, a sadrži više od 10.000 video-članaka s prikazima eksperimentalnih metoda istraživanja iz najboljih svjetskih laboratorija podijeljenih u 13 kategorija u okviru biomedicine, prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti.

JoVE uključuje i bazu podataka Science Education namijenjene prvenstveno studentima, a sadrži više od 1.000 video zapisa u kojima se obrađuju temeljni znanstveni pojmovi i koncepti te istraživačke tehnike u područjima biologije, kemije, znanosti o okolišu, psihologije, biomedicine,  tehničkih i biotehničkih znanosti.

Pristup traje do 25. ožujka 2020.

 

_________________________________________________________________________________________________________

 

Cambridge University Press – besplatna objava znanstvenih radova hrvatskih autora u otvorenom pristupu

 

U okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen je Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge). 

Radovi predani od strane autora za korespondenciju ispunjavaju uvjete za objavu u otvorenom pristupu prema ovom sporazumu na dan kad je članak prihvaćen za objavu, od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine. 

Detaljne upute procesa objave radova u otvorenom pristupu za autore i kontakt osobe na pojedinim ustanovama preuzmite na poveznici: http://baze.nsk.hr/wp-content/uploads/2020/02/Cambridge-OA-Journals-Workflow_Touch-Free_Feb-2020-_External.pdf

 

_________________________________________________________________________________________________________