Farmaceutski-biokemijski fakultet

Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
od 1882. godine

Uspješno predstavljanje Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta na 22. Smotri Sveučilišta u Zagrebu

 

Smotra Sveučilišta u Zagrebu održana je,  dvadeset i drugu godinu zaredom, od 23. do 25. studenog 2017. u prostoru Studentskog centra. Slogan ovogodišnje Smotre bio je „Dođi, pronađi svoj put“.

Između ostalih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu posjetiteljima se tijekom tri dana predstavio i Farmaceutsko-biokemijski fakultet. Svi zainteresirani mogli su dobiti informativne letke o kriterijima za upis i druge važne informacije o studijima farmacije i medicinske biokemije. Recepti i uputnice, kao prepoznatljivi simboli naše struke, nosili su informacije o radionicama koje su održavane tijekom tri dana trajanja Smotre. Farmaceutsko-biokemijski fakultet ove se godine predstavio uz temu Šećerna bolest. Tako su budući studenti i drugi zainteresirani posjetitelji mogli saznati nešto više o simptomima i uzrocima šećerne bolesti, o njezinoj dijagnostici i praćenju terapije, vrstama lijekova i načinu liječenja, važnosti prevencije i zdravog života, mogućim komplikacijama ove bolesti, a kroz radionice doznati više o glikemijskom indeksu hrane, skrivenim šećerima i načinu liječenja dijabetesa, složiti 3D-strukturu lijekova koji se koriste u liječenju šećerne bolesti, mikroskopski pogledati biljne droge koje pomažu kod dijabetesa te saznati sve o pravilnom uzorkovanju krvi.

Kviz s pitanjima o šećernoj bolesti koji se rješavao pomoću mobilne aplikacije bio je jedna od najpopularnijih značajki na ovogodišnjoj Smotri. Sudjelovati u kvizu dolazili su i mlađi i oni stariji, potencijalni budući studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, kao i studenti i zaposlenici drugih sastavnica Sveučilišta. Za svoje znanje bili su nagrađeni prigodnim poklonima, a za sva netočna pitanja tu su bili studenti i plakati koje su izradili, na kojima su svi mogli doznati nešto više o šećernoj bolesti.

Prezentacija Fakulteta održana je u subotu 25. studenog prijepodne, gdje su studenti Marin Tušinec, Bruno Rački i Zvonimir Palac predstavili Farmaceutsko-biokemijski fakultet kroz 15-minutno predavanje „Studentske udruge na FBF-u - pomoćne tvari u životu jednog studenta“ naglasivši sve aktivnosti kojima se na Fakultetu studenti bave kroz djelovanje Studentskog zbora FBF-a, Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske CPSA te Sportske udruge FBF-a.