Farmaceutski-biokemijski fakultet

Sveučilište u Zagrebu
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
od 1882. godine

Fotogalerija svečane sjednice - Foto: Ivica Bitunjac

135  godina studija farmacije na Sveučilištu u Zagrebu

 

Da bismo danas znali odrediti put u budućnost, moramo razumjeti i poštivati prošlost, jer iz nje svatko od nas može puno naučiti. U povijesti se, kao i u životu, ništa ne događa slučajno.

Dana 10. listopada 1882. car Franjo Josip I. je napisao: „Odobravam uvođenje farmaceutskog učevnog tečaja (studija farmacije) na po meni nazvanom sveučilištu u Zagrebu, po važećim studijskim i ispitnim propisima“.  Ta kratka obavijest, od svega nekoliko redaka, odredila je razvoj farmaceutske struke u našoj zemlji sve do današnjih dana.

Da su prve ljekarne na tlu Hrvatske, otvorene na području Trogira (1271.), Dubrovnika, Splita, Zadra te nešto kasnije Zagreba, većina nas sigurno zna, no nije naodmet prisjetiti se da je najčuvenija od njih svakako samostanska ljekarna Male braće u Dubrovniku, koja neprekidno radi sedam stotina godina! To je jedinstven slučaj u povijesti farmacije da je jedna ljekarna preživjela sve razvojne faze, od mračnog srednjeg vijeka do sadašnjeg vremena.

Kroz punih 135 godina bogate povijesti obrazovanja farmaceuta na našem Fakultetu vodit ćemo vas cijelu ovu akademsku godinu, organizirajući brojne stručne i znanstvene skupove, predavanja, izložbe te će se objaviti prigodne publikacije. Predstavit ćemo vam i ljude bez kojih Fakultet ne bi bio ono što jest – mjesto gdje znanje, predanost, lojalnost te ravnoteža iskustva i mladosti jamči uspjeh.

Svečanom akademijom koja će se održati u Hotelu Westin, 26. rujna 2017., pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, završit ćemo obilježavanje 135. obljetnice našeg Fakulteta, jednog od prvih, osnovanih u okviru Zagrebačkog sveučilišta, najstarijeg u Hrvatskoj.

 

Obilježavanje 135. obljetnice

Fotogalerija svečane akademije u Hotelu Westin

 

GLAVNI SPONZOR: Belupo d.d.